Drupal

Er is een top-3 van populaire opensource content management systemen: Joomla, Drupal en WordPress. WordPress wordt algemeen gezien als het gebruiksvriendelijkste systeem, maar is ook minder veelzijdig. Al laat WordPress zich uitbreiden met talrijke plugins, het is vooral de juiste keuze als je een weblog nodig hebt.

Zowel Joomla als Drupal zijn geschikt voor sites waaraan meer eisen gesteld worden: met meer soorten content, met extra’s, met forums of fotoalbums. Joomla geldt daarbij als een laagdrempelig systeem dat al meteen een kant-en-klare voorbeeldsite biedt.

Drupal vereist dat je je wat meer in het pakket verdiept en zelf aan de slag gaat. Toch wordt de drempel van Drupal wat lager. Bij de ontwikkeling van Drupal 7 stond gebruiksgemak centraal. Nog altijd is Drupal geen pakket waarmee je in een paar klikken een website installeert, maar als je bereid bent om je in de basisprincipes van Drupal te verdiepen, krijg je een website waarin je nooit tegen beperkingen zult aanlopen: alles is configureerbaar.

Hét sterke punt van Drupal is flexibiliteit: waar je bijvoorbeeld in Joomla de keuze hebt uit een aantal voorgedefinieerde soorten pagina’s (zoals artikelen, blogpagina’s, formulieren) kun je in Drupal zélf je paginatypen volledig definiëren.